Back to All Events

....Seminari. La crisi climàtica a través de l'art i la cultura a Europa ....

  • Sala Matilde Salvador - La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)

....24 de gener, 7 de febrer, 21 de febrer i 7 de març ..24 de enero, 7 de febrero, 21 de febrero y 7 de marzo..x.... de 2023
De 17:00 a 20:00 ....hores..horas..x....
....Aules Seminari. Centre Cultural La Nau. Inscripció ..Aules Seminari. Centre Cultural La Nau. Inscripción ....

....Seminari. La crisi climàtica a través de l'art i la cultura a Europa

A càrrec de:
Jordi Serrano-Muñoz, investigador i editor d´Asiadémica

..Seminari. La crisi climàtica a través de l'art i la cultura a Europa

A càrrec de:
Jordi Serrano-Muñoz, investigador i editor d´Asiadémica....

....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

....

 

Jordi Serrano-Muñoz

Jordi Serrano-Muñoz és investigador postdoctoral especialitzat en literatura comparada, recepció i connexions transpacífiques. És doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, cum laude, màster d’investigació en estudis literaris a la Universitat de Leiden i es graduà en estudis d’Àsia Oriental per la Universitat Autònoma de Barcelona.

També és editor co-fundador d’Asiadémica: Revista universitaria de estudios sobre Asia Oriental i membre dels grups d’investigació GREGAL-UAB i STAND-UGR. Les seves línies d’investigació actuals exploren la relació entre literatura, crisi climàtica, memòria i protesta a la producció literària contemporània del Japó i d’Amèrica Llatina.

Imparteix o ha impartit cursos de grau i de màster a El Colegio de México, la Universitat Oberta de Catalunya i a la Universidad de Granada. També ha estat Japan Foundation Fellow (2021-2022) a la Universitat de Waseda i consultor sobre literatura japonesa per a la Fundación Japón México.

....Descripció del seminari ..Descripción del seminario ....

En aquest seminari proposem una exploració curiosa i crítica a com l’art i la cultura ens ajuden a entendre la crisi climàtica que vivim als nostres dies, particularment a Europa. Com pensem el canvi climàtic? Com representem la complexitat de l’emergència climàtica? Com arribem a veure i descriure en paraules o imatges la vastíssima diversitat de conseqüències que han tingut i tenen les nostres accions sobre el planeta? Quina diferència hi ha entre representar allò que succeeix objectivament i atrevir-nos a imaginar, a crear ficcions sobre l’escalfament global, sobre allò que ve i que vindrà?

Al seminari ens farem totes aquestes preguntes a través de com l’art a Europa i més enllà s’atreveix a descriure i imaginar els canvis tan profunds al planeta que són responsabilitat de l’acció humana. L’objectiu final serà reflexionar sobre quines eines i quines limitacions té la cultura per a col·laborar en la lluita contra la crisi climàtica tant a nivell individual com a nivell social.

La Unió Europea es comprometé a principis del 2022 a expandir i profunditzar el nostre coneixement sobre quines són les causes i conseqüències a nivell cultural de la crisi climàtica, seguint la línia de les recomanacions fetes per la ONU dins del marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Entre totes tenim la responsabilitat de millorar el nostre enteniment no només dels processos científics que expliquen l’emergència climàtica, sinó també de reflexionar sobre com ens afecta i ens afectarà culturalment i artísticament. El canvi climàtic no és un possible escenari futur: és una realitat present i és important entendre com està afectant a la producció cultural contemporània a Europa i més enllà.

Les sessions estaran dividides en dues parts. En la primera part presentarem els conceptes principals per a entendre el tema en qüestió. En la segona es veuran aquests conceptes a través d’exemples concrets de representacions artístiques, ja siguen textuals o visuals, de ficció o de documentalisme, figuratives o abstractes. Es fomentarà la participació activa, el debat i una perspectiva oberta i crítica en la qual es puga combinar el coneixement que aporta el professor amb allò que contribueixen els alumnes.

 

Breu descripció de les sessions

24 gener 2023

Sessió 1: Conferència: Naturalesa i humanitat: esborrant una separació innecessària

En aquesta sessió introductòria explorarem com des dels estudis d’humanitats mediambientals es parla de la necessitat de trencar amb les barreres que separen el món natural del món humà: com la idea de natura és una construcció cultural que ha fonamentat i permès el procés de degradació que estem patint, i com part de la solució per a revertir-lo és canviar la nostra forma d’imaginar i descriure aquestes relacions.

 

7 febrer 2023

Sessió 2: Conferència: L’emergència climàtica: a foc viu o a foc lent?

Què imaginem quan pensem en la crisi climàtica? Pensem en desastres, en huracans, en incendis, inundacions, en grans catàstrofes espectaculars? Som capaços de pensar en un desastre lent, gradual, com per exemple en la pujada del nivell del mar de manera quasi imperceptible però de conseqüències esgarrifoses? Com es representa culturalment allò que tarda anys a succeir? Parlarem en aquesta sessió de les dificultats que té la cultura per a conscienciar d’aquesta dimensió de la crisi climàtica i com hem d’ampliar la nostra descripció de ‘desastres’ per a aconseguir-ho.

 

21 febrer 2023

Sessió 3: Conferència: Cap crisi és una illa

 En aquesta sessió, explorarem com s’interrelacionen la crisi climàtica amb altres lluites actuals que potser superficialment no pareixen connectades però que estan entrellaçades, com la lluita feminista, la lluita pels drets socials, contra la precarització laboral o per la salut de les democràcies.

 

7 març 2023

Sessió 4: Conferència: Imaginar el present, imaginar el futur?

En aquesta última sessió resumirem tot el que hem après al seminari preguntant-nos com ens imaginem el futur a partir de les dues formes canòniques que ha emprat la cultura i l’art per a aquesta tasca: la utopia i la distopia. Quines són les seues característiques? Només podem pensar en distopies quan parlem de la crisi climàtica o ens atrevim a imaginar utopies?