Back to All Events

....Una aproximació a la violència de gènere al Magreb: la norma i el debat. ..Una aproximación a la violencia de género en el Magreb: la norma y el debate ....

  • Sala Matilde Salvador - La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)

....Dilluns, 30 d’octubre..Lunes, 30 de octubre..x.... de 2023
19:00 ....hores..horas..x....
....Aula Magna. Centre Cultural La Nau. Entrada lliure. Aforament limitat ..Aula Magna. Centre Cultural La Nau. Entrada libre. Aforo limitado ....

....Una aproximació a la violència de gènere al Magreb: la norma i el debat.

A càrrec de:

Carmelo Pérez Beltrán, catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Granada

..Una aproximación a la violencia de género en el Magreb: la norma y el debate

A cargo de:

Carmelo Pérez Beltrán, catedrático de Estudios Árabes e Islámicos de la Universidad de Granada....

....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

....

 

Carmelo Pérez Beltrán
....Catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Granada. Actualment ocupa els càrrecs de: director de la Càtedra Emilio García Gómez, director de la revista Miscelánea de Estudios Árabes y Hebraicos. Secció Árabe-Islam i coordinador del grup d’investigació Estudis Àrabs Contemporanis. Membre de l’Instituto Universitario de la Paz y los Conflictos de la UGR.

Especialitzat en sociologia del món àrab contemporani, la seua principal línia d’investigació és l’estudi de la societat civil, els drets humans i els processos democràtics al Magreb, amb especial interès per l’estatus social i jurídic de les dones i pels canvis legislatius esdevinguts després de la Primavera Àrab. Investigador principal del projecte R+D Cambios legislativos en el Magreb central tras la Primavera Árabe: narrativas democratizadoras, libertades públicas y género.

Entre les seues últimes publicacions:

Pérez Beltrán, Carmelo (ed) (2023) Mujeres en contexto árabe, motor de cambio social. Granada: Editorial Universidad de Granada.

Pérez Beltrán, Carmelo (ed.) (2023) Dinámicas de protestas en el mundo árabe: desafiando a los regímenes autoritarios. Granada: Editorial Universidad de Granada. ..Catedrático de Estudios Árabes e Islámicos de la Universidad de Granada. Actualmente ocupa los cargos de: Director de la Cátedra Emilio García Gómez, Director de la revista Miscelánea de Estudios Árabes y Hebraicos. Sección Árabe-Islam y coordinador del Grupo de Investigación Estudios Árabes Contemporáneos. Miembro del Instituto Universitario de la Paz y los Conflictos de la UGR.

Especializado en sociología del mundo árabe contemporáneo, su principal línea de investigación es el estudio de la sociedad civil, los derechos humanos y los procesos democráticos en el Magreb, con especial interés por el estatus social y jurídico de las mujeres y por los cambios legislativos acaecidos tras la Primavera Árabe. Investigador Principal del Proyecto I+D “Cambios legislativos en el Magreb central tras la Primavera Árabe: narrativas democratizadoras, libertades públicas y género”.

Entre sus últimas publicaciones:

Carmelo Pérez Beltrán (Ed), Mujeres en contexto árabe, motor de cambio social, Granada: Editorial Universidad de Granada, 2023.

Carmelo Pérez Beltrán (Ed.), Dinámicas de protestas en el mundo árabe: desafiando a los regímenes autoritarios, Granada: Editorial Universidad de Granada, 2023.......

Sinopsi
....Almenys des dels anys 90 del passat segle XX, la violència de gènere s’ha convertit en un dels principals cavalls de batalla de les associacions de dones i de drets humans més representatives del Magreb, que pretenen donar visibilitat a una greu xacra social, que havia sigut posada en evidència a través d’importants estudis sociològics realitzats a nivell nacional. D’aquesta manera, un informe realitzat al Marroc el 2019 revelava que una de cada dues dones marroquines havia patit algun tipus de violència durant l’últim any i un altre estudi realitzat a Tunísia el 2016 assenyalava que el 53,5% de les tunisianes havia patit alguna forma de violència en l’espai públic.

A partir de la denominada Primavera Àrab, s’introdueixen als països del Magreb importants reformes institucionals i jurídiques, que han calat de diferent manera entre la societat, entre les quals destaquen les lleis de lluita contra la violència de gènere, encara que es tracta d’un tema bastant controvertit que desperta grans temes de debat polític i ideològic. Tenint en compte tot això, aquesta conferència incidirà en tres qüestions principals: la realitat social de la violència contra les dones al Magreb, el contingut jurídic de les lleis de violència de gènere d’Algèria, Tunísia i el Marroc i, finalment, els principals temes de debat generats en aquests països sobre aquest qüestió. ..Al menos desde los años 90 del pasado siglo XX, la violencia de género se ha convertido en uno de los principales caballos de batalla de las asociaciones de mujeres y de derechos humanos más representativas del Magreb que pretenden dar visibilidad a una grave lacra social, que había sido puesta en evidencia a través de importantes estudios sociológicos realizados a nivel nacional. De esta manera, un informe realizado en Marruecos en 2019 revelaba que una de cada dos mujeres marroquíes había sufrido algún tipo de violencia durante el último año y otro estudio realizado en Túnez en 2016 señalaba que el 53,5% de las tunecinas había sufrido alguna forma de violencia en el espacio público. A partir de la denominada Primavera Árabe, se introducen en los países del Magreb importantes reformas institucionales y jurídicas, de diferente calado, entre las cuales destacan las leyes de lucha contra la violencia de género, aunque se trata de un tema bastante controvertido que despierta grandes temas de debate político e ideológico. Teniendo en cuenta lo expresado anteriormente, esta conferencia incidirá en tres cuestiones principales: la realidad social de la violencia contra las mujeres en el Magreb, el contenido jurídico de las leyes de violencia de género de Argelia, Túnez y Marruecos y, finalmente, los principales temas de debate generados en estos países sobre este tema.......