Dijous, 7 de març de 2024
19:00 hores
Aula Magna. Centre Cultural La Nau. Entrada lliure. Aforament limitat
CICLE DE CONFERÈNCIES
EL MÓN CLÀSSIC EN LA REALITAT OCCIDENTAL
Conferència
El papel de las mujeres en la vida y la obra del Maestro Juan de Ávila (1500-1569)
A càrrec de:
María Dolores Rincón González
Catedràtica emèrita de Filologia Llatina de la Universitat de Jaén
Coordinador del cicle:
Marco Antonio Coronel Ramos
Catedràtic de Filologia Clàssica de la Universitat de València
Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València
María Dolores Rincón González
Llicenciada en Filologia Clàssica i en Filologia Hispànica per la Universitat de Granada i doctora en Filologia Clàssica per aquesta mateixa universitat. Va ampliar els estudis de filologia llatina a la Rheinische Friedich‐Wilhems Universität de Bonn (1985‐1989). Va ser becària postdoctoral de la Deustcher Akademischer AustauschDienst a la Freie Universität de Berlín i a l’Iberoamerikanisches Institut de la mateixa ciutat (1992). Actualment és catedràtica emèrita de Filologia Llatina de la Universitat de Jaén.
Les seus línies principals d’investigació versen sobre llatí tardà, el drama humanístic neollatí, l’humanisme renaixentista i la tradició clàssica. Sota la seua direcció s’han dut a terme diferents treballs d’investigació sobre humanisme renaixentista i en l’actualitat dirigeix dues tesis doctorals relacionades amb aquest camp.
Ha format part en 12 projectes R+D+I. Ha sigut comissària de diverses exposicions de caràcter bibliogràfic i artístic, i ha organitzat diferents congressos de caràcter nacional i internacional. En múltiples ocasions va ser professora convidada per a impartir cursos i conferències a centres universitaris i d'investigació europeus (Bonn, Berlín, Jena, Zurich, Bucarest) i llatinoamericans (l'Havana, Buenos Aires, La Paz).
Sinopsi
No és qüestionable l'existència d'una escola avilista, especialment des del punt de vista clerical; tanmateix, Juan de Ávila va exercir un magisteri que va traspassar l'àmbit sacerdotal i, en aquest sentit, es podria parlar també d'un alumnat femení que en molts casos no va ser aliè al món de les beates. Independentment de l'actitud de Juan de Ávila en relació amb les dones, és important assenyalar el paper que van exercir elles en la seua polifacètica activitat i en el seu accés a diferents àmbits socials.