Back to All Events

....[ACTIVITAT SUSPESA] El feixisme com a trauma col·lectiu ..[ACTIVIDAD SUSPENDIDA] El fascismo como trauma colectivo ....

  • Sala Matilde Salvador - La Nau 2 Carrer de la Universitat València, Comunidad Valenciana, 46003 Spain (map)

....Dilluns, 18 de novembre..Lunes, 18 de noviembre..x.... de 2024
19:00 ....hores..horas..x....
....Aula Magna. Centre Cultural La Nau. Entrada lliure. Aforament limitat ..Aula Magna. Centro Cultural La Nau. Entrada libre. Aforo limitado ....

....CICLE DE CONFERÈNCIES
VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, UN DELS GRANS POETES EUROPEUS CONTEMPORANIS

Conferència
El feixisme com a trauma col·lectiu: Vicent Andrés Estellés i la tradició europea

A càrrec de:
Cèlia Nadal Pascual
Università per a Stranieri Siena

Presenta:
Josep Ballester-Roca
Catedràtic del Departament  de Didàctica de la Llengua i la Literatura, Universitat de València

..CICLO DE CONFERENCIAS
VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, UNO DE LOS GRANDES POETAS EUROPEOS CONTEMPORÁNEOS

Conferencia
El fascismo como trauma colectivo: Vicent Andrés Estellés y la tradición europea

A cargo de:
Cèlia Nadal Pascual
Università per a Stranieri Siena

Presenta:
Josep Ballester-Roca
Catedrático del Departamento de Didáctica de la Lengua y la Literatura, Universitat de València....

....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València

....

 

Cèlia Nadal Pasqual
És investigadora en literatura i professora de llengua i traducció catalana i espanyola a la Università per stranieri di Siena. Presideix l’Associació Italiana d’Estudis Catalans (AISC, trienni 2023-2025) i Dirigeix el CAT – Centre d’Estudis Catalans de la Unistrasi en col·laboració amb l’Isntitut Ramon Llull.

Anteriorment, ha impartit docència a la Université di Montreal i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, ​​on també es va formar com a comparatista (llicenciatura en Humanitats, 2008; màster en Estudis Comparats, 2010) i va obtenir el títol de doctora amb una tesi de Literatura Comparada (2014) titulada Fosca blanca. L’obscuritat poètica a Ausiàs March, Luis de Góngora i Eugenio Montale. Ha col·laborat en projectes de recerca internacionals sobre les relacions entre les literatures catalana i italiana, sobre l'obra de Luis de Góngora i la representació literària de la violència, en particular la de gènere. Ha publicat monografies sobre Ausiàs March (amb Pietro Cataldi; Un male strano, Einaudi, 2020) i Luis de Góngora (Pacini, 2020). Els seus interessos inclouen els estudis catalans, ibèrics, la traducció i la crítica literària, cultural i de gènere.

Sinopsi
Des de ja fa unes dècades, els anomenats estudis de la memòria i del trauma han acumulat eines i anàlisis fenomenològics en diàleg amb la producció literària dedicada a un cert tipus de ferida: la provocada per la violència de la història, per exemple de caràcter bèl·lic o repressiu, i que, per tant, assumeixen una dimensió col·lectiva. Del desenvolupament d’aquest filó, en estaca la reflexió sobre el problema de la formalització o ‘emparaulament’ del trauma, però també de la transmissió d’aquest tipus de memòria (la postmemòria); uns temes que es relacionen amb la funció poètica i la del llenguatge mateix ‒i que les correlacionen.

Com en altres autors i autores del segle XX, en la poesia d’Estellés la frontera entre la memòria privada i la col·lectiva és borrosa i, sovint, es revela com una línia que, més que separar, confegeix. Per això, l’exercici de la formalització de l’anàlisi introspectiu del jo poètic està íntimament relacionat amb aquest altre tema, el de la representació del trauma i la seva memòria col·lectiva.

 L’objectiu d’aquesta intervenció és situar l’obra d’Estellés dins aquest marc teòric i comparar la seva producció amb la d’altres autors representatius en el marc europeu.