....Debat
Dones empresàries i investigadores
Intervenen
Per EVAP
Lourdes Morales, empresària. Plataforma y Gestión de Aduanas Numa
Iratxe Rodríguez, empresària. Investleading
Per AMIT MuCVal
Ana Sánchez, epistemòloga. Universitat de València
Covadonga Ordóñez (en línia), economista. Universitat d’Alacant
Amparo Alcina, lingüista. Universitat Jaume I
Cicle Dones creadores
..Debate
Mujeres empresarias e investigadoras
Intervienen
Por EVAP
Lourdes Morales, empresaria. Plataforma y Gestión de Aduanas Numa
Iratxe Rodríguez, empresaria. Investleading
Por AMIT MuCVal
Ana Sánchez, epistemóloga. Universitat de València
Covadonga Ordóñez (en línea), economista. Universitat d’Alacant
Amparo Alcina, lingüista. Universitat Jaume I
Ciclo Mujeres creadoras
....
....Organitza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València
Col·labora
Asociación de Empresarias y Profesionales de Valencia (EVAP) i Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas - Nodo Comunidad Valenciana y Murcia (AMIT MuCVal)
..Organiza
Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València
Colabora
Asociación de Empresarias y Profesionales de Valencia (EVAP) i Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas - Nodo Comunidad Valenciana y Murcia (AMIT MuCVal)....
Amparo Alcina
....Vaig estudiar Filologia Hispànica (Llengua Espanyola) i ja des dels meus anys d’estudiant em va interessar la informàtica, especialment la informàtica aplicada al llenguatge i la traducció. És per això que, quan vaig acabar la carrera, vaig començar a investigar sobre tecnologies del llenguatge en el doctorat de Teoria dels Llenguatges de la Universitat de València i vaig cursar un màster en Lingüística Computacional a la Universitat de Barcelona.
Docència
Vaig impartir docència a la Universitat de Valencia, programa Hispanic Studies in Spain de la Universitat de Virginia, des del 1990.
Al curs 1996/1997 em vaig incorporar a la Universitat Jaume I de Castelló per impartir l’assignatura Terminologia i posteriorment Informàtica aplicada a la traducció, en la llicenciatura en Traducció i Interpretació, ara transformada en grau. La meua recerca gira entorn d’aquestes especialitats.
Investigació
Em vaig doctorar el 1999 amb la tesi Expresiones referenciales. Estudio semántico del sintagma nominal, sota la direcció de Manuel Pruñonosa i Juan Carlos Ruiz.
El 1998 vaig començar a investigar en terminologia ceràmica i vaig impulsar el projecte de recerca Llenguatges d’especialitat i terminologia de la ceràmica. El 2000 em vaig unir al grup de recerca Gentt sobre Gèneres textuals per a la traducció. El 2005 vaig fundar el grup de recerca Tecnologies del llenguatge, la terminologia i la traducció TecnoLeTTra, en el marc del qual es desenvolupen projectes d’innovació educativa com DITERM, CREC, e-IAT i e-Terminología, Cam-Tutorial, els projectes de recerca TXTCeram, finançat per la Generalitat Valenciana; ONTODIC I i II, finançats pel Govern d’Espanya, i DICOINFO-ES, finançat per la UJI.
Tinc tres trams de recerca avaluats positivament per la CNEAI.
Vaig participar activament en l’Observatorio de Tecnologías de la traducción i coordine la Red Española de Terminología, REDESTERM. Soc membre regular de l’Observatorio de Lingüística Sentido-Texto (OLST) de la Universitat de Montreal.
Dirigisc el màster universitari en Tecnologies de la traducció i localització, TECNOLOC, i el doctorat en Tecnologies del llenguatge, la terminologia i la traducció.
He impartit conferències invitada per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat Pablo de Olavide, la Universitat de Valladolid, la Universitat de l’Havana, la Universitat de Montreal, la Universitat Internacional d’Andalusia, a més de xarrades i seminaris a la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, la Universitat de Granada.
He dirigit dues tesis doctorals: d’Ulrike Oster (Universitat Jaume I) i María de la Nava Maroto (Universitat Complutense de Madrid) i sis treballs de recerca, tots sobre els temes de la terminologia i les tecnologies de la traducció.
Com a vicedegana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, vaig dirigir la llicenciatura en Traducció i Interpretació de la Universitat Jaume I des del febrer de 2004 fins al març de 2008.
Actualment soc catedràtica d’universitat a la Universitat Jaume I i copresidenta del Nodo AMIT MuCVal. ..Estudié Filología Hispánica (Lengua española), y ya desde mis años de estudiante me interesó la informática, especialmente la informática aplicada al lenguaje y la traducción. Por ello, al finalizar la carrera comencé a investigar sobre tecnologías del lenguaje en el Doctorado de Teoría de los Lenguajes de la Universitat de València y realicé un Master de Lingüística Computacional en la Universitat de Barcelona.
Docencia
Impartí docencia en la Universitat de Valencia, programa Hispanic Studies in Spain, de la University of Virginia dede 1990.
En el curso 1996/97 me incorporé a la Universitat Jaume I de Castelló para impartir la asignatura Terminología y posteriormente Informática aplicada a la traducción, en la Licenciatura de Traducción e Interpretación, ahora transformada en Grado. Mi investigación gira en torno a estas especialidades.
Investigación Me doctoré en 1999 con la tesis "Expresiones referenciales. Estudio semántico del sintagma nominal", bajo la dirección de Manuel Pruñonosa y Juan Carlos Ruiz.
En 1998 comencé a investigar en terminología cerámica e impulsé el proyecto de investigación sobre Lenguajes de especialidad y terminología de la cerámica. En 2000 me uní al grupo de investigación Gentt, sobre Géneros textuales para la traducción. En 2005 fundé el grupo de investigación sobre Tecnologías del lenguaje, la terminología y la traducción TecnoLeTTra, en el marco del cual se desarrollan proyectos de innovación educativa como DITERM, CREC, e-IAT y e-Terminología, Cam-Tutorial, los proyectos de investigación TXTCeram, financiado por la Generalitat Valenciana; ONTODIC I y II, financiados por el Gobierno de España, y DICOINFO-ES, financiado por la UJI.
Cuento con tres tramos de investigación evaluados positivamente por la CNEAI.
Participé activamente en el Observatorio de Tecnologías de la traducción, y coordino la Red Española de Terminología, REDESTERM. Soy miembro regular del Observatorio de Lingüística Sentido-Texto (OLST) de la Universidad de Montreal.
Dirijo el Máster Universitario en Tecnologías de la traducción y localización, TECNOLOC, y el Doctorado en Tecnologías del lenguaje, la terminología y la traducción.
He impartido conferencias invitada por la Universitat Autònoma de Barcelona, Universidad Politécnica de Valencia, Universidad de Alicante, Universidad Politécnica de Madrid, Universidad Pablo de Olavide, Universidad de Valladolid, Universidad de La Habana, Universidad de Montreal, Universidad Internacional de Andalucía, además de charlas y seminarios en la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Universidad de Granada.
He dirigido dos tesis doctorales de Ulrike Oster (Universitat Jaume I) y María de la Nava Maroto (Universidad Complutense de Madrid) y seis trabajos de investigación, todos ellos sobre los temas de Terminología y Tecnologías de la traducción.
Como Vicedecana de la Facultad de Ciencias Humanas y Sociales, dirigí la licenciatura en Traducción e Interpretación de la Universitat Jaume I desde febrero del 2004 hasta marzo del 2008.
Actualmente soy Catedrática de Universidad en la Universitat Jaume I y copresidenta del Nodo AMIT MuCVal. ....
Lourdes Morales
....Diplomada en Empresarials per la Universitat d’Extremadura.
MBA (màster en Direcció d’Empreses) i postgrau en Duanes i IE (ADEIT-Universitat de València).
Desenvolupadora de la primera consultoria d’assessorament en gestió duanera i OEA, sota la mercantil HIDMO CONSULTORES, SLU, reconeguda amb el segell JEI (Jove Empresa Innovadora en l’entorn de duanes) i premis com “Empresa de Mujeres Emprendedoras Focus Business-2014”, entre altres.
Participant en congressos sobre duanes i ports, organitzats per l’OMA (2016) i APPA Latino (2019).
Promotora i col·laboradora, juntament amb ADEIT, en la publicació Guía de exportación a EEUU, amb ressenyes a la web de l’exportador d’ICEX.
Promotora del projecte FIVE2EXPORT, col·laboració de professionals independents que ajuden la pime en el seu procés d’internacionalització.
Al gener d’enguany (2022) he creat de nou una empresa, Plataforma y Gestión de Aduanas NUMA, SLU, i he desenvolupat la primera plataforma digital que permet a la empresa tramitar les gestions de sol·licitud de l’OEA davant la duana. L’Operador Econòmic Autoritzat (OEA) és la certificació de seguretat i transparència que garanteix el moviment en la cadena de subministrament internacional.
M’agrada el món associatiu. Estic relacionada amb distintes “associacions”, però amb EVAP em sent identificada de manera especial per la importància de visibilitzar la dona en el món empresarial i professional.
No m’he casat ni tinc fills, però estic enamorada i compromesa íntegrament amb el món de la empresa i tot el que l’envolta.
Si vols saber més sobre mi, pots seguir la meua pàgina https://numa-oea.com o el meu perfil en Linkedin www.linkedin.com/in/lourdesmoraleshidmo. ..Diplomada en Empresariales por la Universidad de Extremadura.
MBA (Master en Direccion de Empresas) y postgrado en Aduanas e IIEE (ADEIT-Universidad Valencia).
Desarrolladora de la primera consultoria de Asesoramiento en Gestion Aduanera y OEA, bajo la mercantil HIDMO CONSULTORES, SLU, reconocida con el SELLO JEI (Joven Empresa Innovadora en el entorno de aduanas) y premios como “Empresa de Mujeres Emprendedoras Focus Business-2014” entre otros.
Participante en Congresos de Aduanas y Puertos, organizados por la OMA (2016) y APPA Latino (2019).
Promotora y colaboradora junto con ADEIT en la publicacion GUIA DE EXPORTACION A EEUU, con reseñas en la web del exportador de ICEX.
Promotora del proyecto FIVE2EXPORT, colaboracion de profesionales independientes que ayudan a la pyme en su proceso de internacionalizacion.
En enero de este año (2022) he creado de nuevo una empresa PLATAFORMA Y GESTION DE ADUANAS NUMA, SLU y he desarrollado la primera plataforma digital que permite a la empresa tramitar las gestiones de solicitud del OEA frente a la Aduana. El Operador Economico Autorizado (OEA) es la certificacion de seguridad y transparencia que garantiza el movimiento en la cadena de suministro internacional.
Me gusta el mundo asociativo, estoy relacionada con distintas “asociaciones” pero con EVAP me siento identificada de manera especial por la importancia de visibilizar a la mujer en el mundo empresarial y profesional.
No me he casado ni tengo hijos, pero estoy enamorada y comprometida íntegramente con el mundo de la empresa y todo su entorno.
Si quieres saber mas sobre mi, puedes seguir mi pagina https://numa-oea.com o mi perfil en Linkedin www.linkedin.com/in/lourdesmoraleshidmo .....
Covadonga Ordoñez
....Economista, especialista en Comunitats Europees i Unió Europea, màster universitari en Migració Internacional i Estrangeria, Dret, Sociologia per la Universitat Europea de Madrid i doctora en Economia de la Universitat d’Alacant.
Cap d’Administració i Recursos Humans al Centre d’Idiomes de la Universitat d’Alacant des del febrer de 2014, on vaig començar a treballar el 1997 en diverses àrees, com assistència a estudiants internacionals, suport a l’organització de congressos, traducció, promoció i màrqueting, servei d’immigració, programes internacionals, oficina Erasmus, etc.
Professora del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat d’Alacant des de l’octubre de 2002. He impartit assignatures en diferents carreres, com ara Turisme (Estructura de mercats, Economia internacional), llicenciatura en Ciències del Treball (Economia laboral), llicenciatura en Administració d’Empresas (Economia internacional), i en el màster en Comerç Internacional. També he col·laborat amb l’Oficina de Relacions Àsia Pacífic, on he impartit cursos sobre com fer negocis amb la Xina, el Japó i Corea del Sud.
Soc membre de la xarxa UNESCO UNITWIN sobre gènere, mitjans i TIC, pertany al grup de recerca Interculturalitat, cognició, interpretació, traducció i organització de la interacció comunicativa de la Universitat d’Alacant i soc copresidenta del node AMIT MuCVal.
En l’actualitat participe en el programa SEEDS d’Erasmus+. He participat en nombrosos projectes europeus: Projecte COMALAT (2014 a 2016), Programa Erasmus+. He col·laborat en la UNIMIG, projecte TEMPUS, projecte amb sis universitats d’Armènia i Azerbaidjan per desenvolupar un màster interuniversitari en matèria d’immigració. Projecte SKILL2E Mentoring Cultural, de setembre de 2011 a setembre de 2012. Projecte de col·laboració entre diferents institucions europees, universitats i empreses. Millorar les habilitats interculturals d’empreses i estudiants estrangers en pràctiques. WUS AUSTRIA a Mostar (Bòsnia i Hercegovina), Seminari per a la Promoció d’Estudis de Doctorat el 2010. Projecte FORT, Erasmus Mundus, Forjando y Construyendo Puentes entre Instituciones de Educación Superior del Mediterráneo, "Movilidad Internacional en España: Patrones y Tendencias". Sousse-Tunísia. Maig de 2009. Projecte Red SAFIRO, Alfa, Institut Tecnològic de Costa Rica, Universitat de San José, Universitat Agrària de L’Havana, Universitat de L’Havana, Universitat Federal de Pelotas, Universitat Estatal de Santa Catarina, Universitat de Cambridge, Universitat del Saarlan, Universitat d’Alacant (líder). Data d’inici 2002. Projecte de l’Oficina de Cooperació de la Universitat d’Alacant: Suport a la creació d’estudis turístics a la Universitat Catòlica d’Equador, 2000. Seminari sobre Qualitat en els Serveis Turístics. ..Economista, especialista en Comunidades Europeas y Unión Europea, “Máster Universitario en Migración Internacional y Extranjería, Derecho, Sociología” por la Universidad Europea de Madrid y doctorado en Economía de la Universidad de Alicante.
Jefa de Administración y Recursos Humanos en el Centro de Idiomas de la Universidad de Alicante desde febrero de 2014, donde comencé a trabajar en 1997 en diversas áreas como asistencia a estudiantes internacionales, apoyo en la organización de congresos, traducción, promoción y marketing, servicio de inmigración, programas internacionales, oficina Erasmus... etc.
Profesora del Departamento de Economía Aplicada de la Universidad de Alicante desde octubre de 2002. Imparto en diferentes carreras como en Turismo (Estructura de Mercados, Economía Internacional), Licenciatura en Ciencias del Trabajo (Economía Laboral), Licenciatura en Administración de Empresas (Economía Internacional), en el Máster en Comercio Internacional y también colaboré con la Oficina de Relaciones Asia Pacífico impartiendo cursos sobre cómo hacer negocios con China, Japón y Corea del Sur.
Miembro de la Red UNESCO UNITWIN sobre Género, Medios y TICs, y pertenece al grupo de investigación “Interculturalidad, cognición, interpretación, Traducción y Organización de la interacción comunicativa “de la Universidad de Alicante y copresidenta del nodo AMIT MuCVal.
En la actualidad participo en el programa SEEDS de Erasmus+ He participado en numerosos proyectos europeos; Proyecto COMALAT (2014 a 2016), Programa Erasmus+. Colaboración en la UNIMIG, proyecto TEMPUS, proyecto con seis universidades de Armenia, Azerbaiyán para desarrollar un Máster interuniversitario en materia de inmigración. Proyecto SKILL2E Mentoring Cultural Septiembre 2011 a Septiembre 2012. Proyecto de colaboración entre diferentes instituciones europeas, universidades y empresas. Mejorar las habilidades interculturales de empresas y estudiantes extranjeros en prácticas. WUS AUSTRIA en Mostar (Bosnia-Herzogovina), Seminario para la Promoción de Estudios de Doctorado en 2010.Proyecto FORT, Erasmus Mundus, Forjando y Construyendo Puentes entre Instituciones de Educación Superior del Mediterráneo, "Movilidad Internacional en España: Patrones y Tendencias". Sousse- Túnez Mayo 2009. Proyecto Red SAFIRO, Alfa, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Universidad de San José, Universidad Agraria de La Habana, Universidad de La Habana, Universidad Federal de Pelotas, Universidad Estatal de Santa Catarina, Universidad de Cambridge,Universidad del Saarlan, Universidad de Alicante (líder). Fecha de inicio 2002. Proyecto de la Oficina de Cooperación de la Universidad de Alicante: Apoyo a la creación de Estudios Turísticos en la Universidad Católica de Ecuador, 2000. Seminario sobre Calidad en los Servicios Turísticos. ....
Iratxe Rodríguez
....Economista. DEA (Diploma d’Estudis Avançats) per la Universitat de València (estudis de doctorat). PDD per IESE Business School. PADDB (Programa Alta Direcció Digital Business) The Valley (Madrid), i altres màsters en gestió i valoració d’empreses.
Actualment és directora d’Investleading, empresa especialitzada en inversió Inmobiliària que té com a objectiu prioritari ser agent catalitzador del canvi en el sector immobiliari, impulsant la sostenibilitat i el benestar. És fundadora de tuproyectovive.com; creadora d’habitatges sostenibles que ha realitzat el primer edifici residencial de cases passives en la seua totalitat a la Comunitat Valenciana (amb reducció rellevant d’energia i major confort i qualitat de l’aire).
Comença la seua carrera en dues organitzacions internacionals a Ginebra (OIT) i Londres (CABI BIOSCIENCE), continua durant 15 anys en diversos càrrecs directius en les majors companyies immobiliàries i financeres nacionals, com adjunta a CEO/director general de Bankia Habitat. Especialitzada en inversió immobiliària, valoració d’empreses, gestió i desinversió de grans projectes. El 2013 va fundar la seua companyia i es vincula a projectes d’inversió immobiliària amb un impacte social i mediambiental positiu. ..Economista. DEA (Diploma de Estudios Avanzados) por la Universidad de Valencia (estudios Doctorado). PDD por IESE Business School. PADDB (Programa Alta Dirección Digital Business) The Valley (Madrid), y otros Masters en Gestión y Valoración de Empresas.
Actualmente es Directora de Investleading, empresa especializada en inversión inmobiliaria que tiene como objetivo prioritario ser agente catalizador del cambio en el sector inmobiliario, impulsando la sostenibilidad y el bienestar. Es fundadora de tuproyectovive.com; creadora de viviendas sostenibles que ha realizado el primer edificio residencial de casas pasivas en su totalidad en Comunidad Valenciana ( con reducción relevante de energía y mayor confort y calidad del aire).
Comienza su carrera en dos organizaciones internacionales en Ginebra (OIT) y Londres (CABI BIOSCIENCE), continua durante 15 años en diversos cargos directivos en las mayores compañías inmobiliarias y financieras nacionales, como Adjunta a CEO/Director General de Bankia Habitat. Especializada en inversión inmobiliaria, valoración de empresas, gestión y desinversión de grandes proyectos. En 2013 fundó su compañía y se vincula a proyectos de inversión inmobiliaria con un impacto social y medioambiental positivo. ....
Ana Sánchez
....Estudiosa de l’epistemologia d’Edgar Morin i traductora de la seua obra al castellà, aplica la complexitat moriniana a l’estudi de temes sobre ciència i tecnologia des de la perspectiva de la teoria feminista.
Ha estat investigadora principal del projecte “Tècniques de reproducció assistida i relacions de gènere. Un estudi pluridisciplinari sobre la configuració social d’aquestes tecnologies i els seus efectes en la generació de la demanda” (Institut de la Dona, Ministeri de Treball i Assumptes Socials, 1997).
Va participar en un projecte d’investigació integrat en el CSIC (Madrid): “Cartografies del cos. Biopolítiques de la ciència i la tecnologia”. (Projecte FFI 2009-07138-FISO).
És professora titular sènior de Lògica i Filosofia de la Ciència a la Universitat de València i membre fundador de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona (UV). Ha impartit docència sobre filosofia de la ciència i temes de feminisme, ciència i tecnologia. També va col·laborar en els màsters pluridisciplinaris de feminisme presencial i en línia de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona.
En l’actualitat, és copresidenta d’AMIT (Associació de dones investigadores i científiques).
Va ser membre del grup Dones en Ciència (Fac. Sociologia. Universitat de València) i imparteix tallers sobre ciència i feminisme.
1989. Tesi doctoral: Epistemologia feminista/epistemologia de la complexitat.
1994. Esdevé professora titular dins de l’àrea de coneixement Lògica i Filosofia de la Ciència. Presenta el perfil docent “Epistemologies radicals”, sobre epistemologies feministes, i ciència i feminisme.
Des de 1993 fins a 2009 va impartir l’assignatura Epistemologies radicals, el contingut de la qual era feminisme i ciència, i en la qual analitzava debats sobre evolució, sociobiologia, epistemologia feminista, especialització cerebral i reproducció assistida.
Les seues últimes publicacions, en la mateixa línia de crítica al determinisme biològic que subjau a aquestes polèmiques, s’han centrat en dues qüestions:
- neurosexisme (intent d’assignar habilitats i aptituds dicotomitzades en funció del sexe biològic basant-se en la ressonància magnètica funcional);
- identitat de sexe/gènere. ..Estudiosa de la epistemología de Edgar Morin y traductora de su obra al castellano aplica la complejidad moriniana al estudio de temas sobre Ciencia y Tecnología desde la perspectiva de la Teoría Feminista.
Ha sido Investigadora principal del proyecto “Técnicas de reproducción asistida y relaciones de género. Un estudio pluridisciplinario sobre la configuración social de estas tecnologías y sus efectos en la generación de la demanda” (Instituto de la Mujer, Ministerio de trabajo y asuntos sociales, 1997).
Participó en un proyecto de investigación integrado en el CSIC (Madrid): “Cartografías del cuerpo. Biopolíticas de la Ciencia y la tecnología”. (Proyecto FFI 2009-07138-FISO).
Profesora Titular Senior de Lógica y Filosofía de la Ciencia en la Universitat de València. Miembro fundador del Institut Universitari d’Estudis de las Dona (Univ. Valéncia). Ha impartido docencia sobre Filosofía de la Ciencia y temas de Feminismo, Ciencia y Tecnología. Colaboró en los Master pluridisciplinares de feminismo presencial y online del Institut Universitari d’Estudis de las Dona.
En la actualidad es copresicdenta de AMIT (nodo de Valencia y Muercia) (asociación de mujeres investigadoras y científicas).
Fue miembro del grupo Mujeres en Ciencia (Fac. Sociología. Universitat de Valencia) e imparte talleres sobre ciencia y feminismo.
1989. Tesis doctoral: Epistemología feminista/epistemología de la complejidad
1994. Accede a profesora Titular dentro del área de conocimiento Lógica y Filosofía de la Ciencia. Presentando el perfil docente “Epistemologías radicales” –cuya temática era epistemologías feministas, y ciencia y feminismo.
Desde 1993 hasta 2009 impartió la asignatura Epistemologías Radicales, cuyo contenido era feminismo y ciencia, analizando debates sobre evolución, sociobiología, epistemología feminista, especialización cerebral, reproducción asistida.
Mis últimas publicaciones, en la misma línea de crítica al determinismo biológico que subyace a estas polémicas, se han centrado en dos cuestiones:
- neurosexismo (intento de asignar habilidades y aptitudes dicotomizadas en función del sexo biológico apoyándose en la resonancia magnética funcional);
- identidad de sexo/género....