....Conferència..Conferencia..x....
....Dimarts, 7 de febrer de 2017..Martes, 7 de febrero de 2017..x....
19:00-21:00
Aula Magna. La Nau
Carrer de la Universitat, 2, 46003 València
....Entrada lliure. Capacitat de la sala limitada ..Entrada libre. Capacidad de la sala limitada..x....
....
El professor, escriptor i acadèmic Joan Francesc Mira (València, 1939), recentment guardonat amb la Medalla de la Universitat de València, participarà el pròxim dimarts, 7 de febrer de 2017, en l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, amb una conferència titulada ‘Sobre Dante i Llull’, coincidint amb el cicle dedicat al teòleg, filòsof i literat mallorquí Ramon Llull. L’acte tindrà lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural de La Nau, a las 19 hores.
Mira se centrarà en “les coincidències i paral·lelismes entre Dante Alighieri i Ramon Llull”, que com afirma ell mateix “poden resultar sorprenents, però són perfectament reals: La mateixa època de grans canvis socials, el mateix origen urbà, una mateixa cosmovisió, la vida entesa com a camí o itinerari, i sobretot, en un cas i en l’altre, la creació genial d’una llengua literària que seria la base de tota una literatura".
L’actual membre de l’AVL és llicenciat en Filosofia per la Universitat Lateranense de Roma, i doctor per la de València. Ha treballat amb Claude Lévi-Strauss a París, i com a col·laborador del Collège de France i del Consell Internacional de Ciències Socials, Centre de Viena. Ha estat Visiting Fellow a la Universitat de Princeton, catedràtic d’institut i professor de grec a les Universitats de València i Jaume I. Va ser fundador i director de l’Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social i del Museu d’Etnologia de València, i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Secció de Filosofia i Ciències Socials, i president d’Acció Cultural del País Valencià.
També és autor de més de quaranta llibres, que van de les ciències socials i l’assaig fins a la narrativa, la divulgació, i la traducció de textos clàssics fonamentals com el ‘Nou Testament’, la ‘Divina Comèdia’ o ‘L’Odissea’. Entre les seues novel·les hi ha ‘Els treballs perduts’ (1989), ‘Borja Papa’ (1996), ‘Purgatori’ (2003), i ‘El professor d’història’ (2008) i entre els assaigs ‘Crítica de la nació pura’ (1984), ‘Cultures, llengües, nacions’ (1990), ‘Hèrcules i l’antropòleg’ (1994), ‘Sobre ídols i tribus’ (1999) i ‘En un món fet de nacions’ (2008), a més de diversos reculls d’articles i més de mig centenar de publicacions acadèmiques.
Igualment, entre altres premis i distincions, ha rebut la Lletra d’Or, la Creu de Sant Jordi, el Premio Nacional de Traducción, diversos Premis Nacionals de la Crítica, i la Medalla d’Or de la Ciutat de Florència. És Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2004 i des del passat 1 de desembre Medalla d’Honor de la Universitat de València.
..El profesor, escritor y académico Joan Francesc Mira (Valencia, 1939), recientemente galardonado con la Medalla de la Universitat de València, participará el próximo lunes, día 19 de diciembre, en la Escola Europea de Pensament Lluís Vives, con una conferencia titulada ‘Sobre Dante y Llull’, coincidiendo con el ciclo dedicado al teólogo, filósofo y literato mallorquín Ramón Llull. El acto se celebrará en el Aula Magna del Centre Cultural de La Nau, a las 19 horas.
Mira se centrará en “las coincidencias y paralelismos entre Dante Alighieri y Ramón Llull”, que como afirma él mismo “pueden resultar sorprendentes, pero son perfectamente reales: La misma época de grandes cambios sociales, el mismo origen urbano, una misma cosmovisión, la vida entendida como camino o itinerario, y sobre todo, en un caso y en el otro, la creación genial de una lengua literaria que sería la base de toda una literatura”.
El actual miembro de la AVL es licenciado en Filosofía por la Universidad Lateranense de Roma, y doctor por la Universitat de València. Ha trabajado con Claude Lévi-Strauss en París, y como colaborador del Collège de France y del Consejo Internacional de Ciencias Sociales, Centro de Viena. Ha sido Visiting Fellow en la Universidad de Princeton, catedrático de instituto y profesor de griego en las Universidades de València y Jaume I. Fue fundador y director del Instituto Valenciano de Sociología y Antropología Social y del Museo de Etnología de Valencia, y es miembro del Institut d’Estudis Catalans, Sección de Filosofía y Ciencias Sociales, y presidente de Acció Cultural del País Valencià.
También es autor de más de cuarenta libros, desde las ciencias sociales y el ensayo hasta la narrativa, la divulgación, y la traducción de textos clásicos fundamentales como el ‘Nou Testament’, la ‘Divina Comèdia’ o ‘L’Odissea’. Entre sus novelas se encuentran ‘Els treballs perduts’ (1989), ‘Borja Papa’ (1996), ‘Purgatori’ (2003), y ‘El professor d’història’ (2008) y entre sus ensayos destacan ‘Crítica de la nació pura’ (1984), ‘Cultures, llengües, nacions’ (1990), ‘Hèrcules i l’antropòleg’ (1994), ‘Sobre ídols i tribus’ (1999) y ‘En un món fet de nacions’ , además de varias recopilaciones de artículos y más de medio centenar de publicaciones académicas.
Igualmente, entre otros premios y distinciones, ha recibido la Lletra d’Or, la Creu de Sant Jordi, el Premio Nacional de Traducción, varios Premios Nacionales de la Crítica, y la Medalla de Oro de la Ciudad de Florencia. Es Premio de Honor de las Lletres Catalanes 2004 y desde el pasado 1 de diciembre Medalla de Honor de la Universitat de València. ..x....