....Vicent Ventura: records de JJ Pérez Benlloch ..Vicent Ventura: recuerdos de JJ Pérez Benlloch....
....Vicent Ventura: records de JJ Pérez Benlloch
Quan Juan José Pérez Benlloch (JJ) va acabar els estudis de Dret a Salamanca i Periodisme a Madrid, va tornar a València per a tractar d'exercir la professió per la qual s'havia decantat: el periodisme. En plena dictadura franquista, amb prou feines hi havia opcions…, llevat que Vicent Ventura es creuara en el teu camí i un mostrara inquietud, empenta i talent. “Quan vaig venir a València, era un maleït periodista. Havien mort els meus pares i jo anava fent faenetes d’ací d’allà. Publicava en Tele/eXprés de Barcelona i era el corresponsal de València en el diari Informaciones”. Prou per a no morir d'inanició, en aquells temps.
Havent-se introduït en els cercles antifranquistes, JJ va començar a freqüentar la llibreria Dávila, al centre de la ciutat, punt de trobada d'opositors al règim. Allí, com no, hi acudia Ventura, que ja era el gran referent demòcrata i europeista del País Valencià. “A Dávila, ens hi aplegàvem la gent d'esquerres. Ventura hi anava cada dia; Joan Fuster hi acudia des de Sueca un o dos dies per setmana. Si volies un llibre, Dávila te'l gestionava i l’aconseguia. La policia estava força assabentada de tot el que hi passava... però, què havien de fer? Afusellar-nos? Miràvem de passar tan inadvertits com podíem, sense muntar escàndols, conscients que la policia estava al corrent de tot. Parlàvem de llibres, ens preníem un cafè…”.
Ventura i JJ van congeniar, fins al punt que Pérez Benlloch, tot just acabats de fer els 88 anys, afirma amb certa sornegueria que va arribar a ser el “protegit” del primer. “Em col·locava on podia”. Dotze anys més jove que Ventura, tots dos van arribar a entaular una relació tant professional com familiar. “Ventura i jo teníem un temperament semblant. Era un tipus molt inquiet, capaç de fer i atendre diversos assumptes al mateix temps sense perdre la calma ni les maneres. Escrivia rapidíssim i a raig, sense espai entre una línia i l’altra, per la qual cosa els textos estaven totalment comprimits. Si deixes dos espais, encara pots fer-hi alguna correcció a llapis, però en el cas de Ventura era impossible. Era tan caòtic en la presentació dels articles com ferm amb el compromís de lliurament”.
Ventura, apunta JJ, era “el gran periodista de València”. “Escrivia en periòdics de Madrid, Barcelona… Era el referent del periodisme progressista de la dictadura a València”. Quan JJ coneix a Ventura, aquest havia tornat del seu exili a França i Canàries i, finalment , del desterrament a 100 quilòmetres de València després de participar en uns actes de la socialdemocràcia, l'anomenat contuberni de Múnic (1962). “Ventura va ser l'home de confiança a València de Dionisio Ridruejo, que era el líder de la socialdemocràcia espanyola”, explica el promotor de mitjans com Diario de Valencia i Noticias al Día. Tant Ventura com Ridruejo havien tingut un passat falangista, però tots dos van experimentar una transició ideològica. La relació amb Ridruejo va reforçar la vena política de Ventura sense perdre un gram de la seua frenètica activitat periodística.
El cas és que, obstinat a exercir la professió de periodista, JJ acaba de la mà de Ventura a Valencia Fruits, que llavors dirigia Martí Domínguez, que havia estat al capdavant de Las Provincias. “Domínguez va publicar en Las Provincias un escrit que no va agradar al règim i el van apartar per a després repescar-lo”, explica JJ. València Fruits era un mitjà d'economia agrària. Entre article i article i tertúlies en Dávila, la relació entre tots dos es va anar consolidant. El 1973, van impulsar els Grups d’Acció i Reflexió Socialista (GARS), que va ser el germen del Partit Socialista del País Valencià (PSPV). “Quan preguntaven, dèiem que érem, llegíem i reflexionem sobre obres d'esquerres, que no érem un partit. Realment, era una pantalla”.
El llançament de Publipress
Abans, Ventura havia creat, juntament amb l'artista Andreu Alfaro, l'agència de publicitat Publipress, que va fer campanyes de publicitat per a nombroses empreses i entitats. El perfil polític dels seus promotors no va ser obstacle perquè l'agència arrancara. “Publipress va tenir els millors a cada lloc, per això els empresaris confiaven en nosaltres. Mai no intercanviàvem impressions polítiques amb els clients, perquè en la majoria dels casos eren gent de dretes, però Ventura era molt hàbil i un excel·lent relacions públiques. Com que portàvem l'activitat política i periodística des de les oficines de Publipress, ens vam adonar que estàvem contaminant l'agència, que és la que ens donava menjar. Ventura va tenir la idea de llogar un pis al carrer de Sorní (València) i traslladar-hi les reunions polítiques. Ens vam inventar el nom d'Intergrup. Al matí fèiem publicitat, i a la vesprada política. Tot això es va poder fer sota l'empara de Ventura, que era incombustible. Podia estar escrivint un article a l'agència i mentrestant atendre tot aquell que entrava a fer-li una consulta. N’oferia la solució i tornava a l'article, així contínuament”.
Pérez Benlloch recorda amb broma la transició dels GARS al PSPV: “Hi ha un moment en què li dic a Ventura: ‘Escolta, què carall és això dels GARS? Ningú s'aclareix amb el nom’. I Ventura va dir: ‘És veritat’. Va ser llavors que vam fundar el PSPV, juntament amb Mario García Bonafé”. “Va haver-hi un partit socialista valencià abans, als anys 50, on hi havia Josep Vicent Marqués i també jo mateix. La realitat és que hi va haver diverses iniciatives, però desapareixien de seguida”.
Ventura va tenir bones relacions amb un ampli ventall de professionals. Polítics, empresaris, sindicalistes… “Com a bon periodista, era un excel·lent relacions públiques. I a més era un bon vivant. Li agradava molt la gastronomia i el seu físic gruixut imposava i ajudava. Era un tipus molt simpàtic. Tret de la dreta reaccionària, va tenir relació amb gairebé tothom. Era una icona. El coneixien a tots els pobles. Com no donava l’abast per arribar a tots els compromisos que tenia, de vegades m'enviava a mi. ‘Xaval, has d'anar-te’n a Barcelona a parlar amb aquest o aquest altre’. El referent demòcrata i europeista valencià era Ventura, que a més tenia molt bones relacions amb estrangers. Ser europeista en aquella època significava estar en contra de la dictadura, però d'una manera dissimulada, per dir-ho d'alguna manera”.
JJ va engegar als anys 80 el Diario de Valencia, projecte que tenia el suport de Ventura, qui també l’havia promogut. En el naixement del diari va ser crucial el suport econòmic de Joaquín Maldonado i Almenar, el capital del qual va permetre que el mitjà arrancara. “Maldonado era un home de dretes, però demòcrata i moderat. Molt educat. Perquè et faces una idea, va ser qui va pagar la meua fiança de 25.000 euros quan em van ficar a la presó el 1975”. JJ va formar part dels ‘10 d'Alaquàs’, detinguts quan la policia va irrompre en una reunió de la Comissió Pro Estatut impulsada per Ventura.
En las gestiones i reunions per al llançament de Diario de Valencia, Ventura hi va prendre un paper secundari. “No volia tenir protagonisme per a no comprometre la viabilitat del projecte. Els socis posaven 10.000 pessetes per acció, que eren molts diners, i podien tirar-se enrere si sospitaven de la ideologia del diari. Així i tot, Ventura estava molt il·lusionat. Volia escriure una columna diària. I vaig haver de passar el tràngol de dir-li que només escriuria una vegada per setmana. Va acabar entenent-ho”.
JJ, als 88 anys que ha fet aquest mes de juny, recorre a les pauses entre record i record. Al rebedor descansa una foto seua amb Ventura i Joan Fuster. És evident que guarda més que expressa. Al·lèrgic a la tecnologia, desempolsa de la llibreria una obra sobre personalitats del País Valencià. “Mira, ací tens un bon resum de la trajectòria de Ventura. La pròxima vegada t’explicaré alguna cosa més que ningú, excepte algun altre i jo, sabem sobre Ventura”.
D'acord, mestre.
..Vicent Ventura: recuerdos de JJ Pérez Benlloch
Cuando Juan José Pérez Benlloch (JJ) concluyó sus estudios de Derecho en Salamanca y Periodismo en Madrid regresó a Valencia para tratar de ejercer la profesión por la que se había decantado: el periodismo. En plena dictadura franquista, apenas había opciones…, salvo que Vicent Ventura se cruzara en tu camino y uno mostrara inquietud, arrojo y talento. “Cuando vine a Valencia, era un maldito periodista. Habían fallecido mis padres y yo iba zascandileando por ahí. Publicaba en Tele/exprés de Barcelona y era el corresponsal de Valencia en el diario Informaciones”. Lo suficiente para no morir de inanición, en aquellos tiempos.
Metido en los círculos antifranquistas, JJ empezó a frecuentar la librería Dávila, en el centro de la ciudad, punto de encuentro de opositores al régimen. Allí, cómo no, acudía Ventura, quien ya era el gran referente demócrata y europeísta del País Valencià. “En Dávila nos reuníamos la gente de izquierdas. Ventura iba todos los días; Joan Fuster acudía desde Sueca uno o dos días a la semana. Si querías un libro, Dávila te lo gestionaba y conseguía. La policía estaba enteradísima de todo, pero, ¿qué iban a hacer? ¿Fusilarnos? Tratábamos de pasar todo lo inadvertidos que podíamos, sin montar escándalos, conscientes de que la policía estaba al tanto de todo. Hablábamos de libros, nos tomábamos un café…”.
Ventura y JJ congeniaron, hasta el punto de que Pérez Benlloch, recién cumplidos los 88 años, afirma con cierta sorna que llegó a ser el “protegido” del primero. “Me colocaba donde podía”. Doce años menor que Ventura, ambos llegaron a entablar una relación tan profesional como familiar. “Ventura y yo teníamos un temperamento parecido. Era un tipo muy inquieto, capaz de hacer y atender a varios asuntos al mismo tiempo sin perder la calma ni la compostura. Escribía rapidísimo y a un golpe, sin espacio entre una línea y otra, por lo que los textos estaban totalmente comprimidos. Si dejabas dos espacios aún podías hacer alguna corrección a lápiz, pero en el caso de Ventura era imposible. Era tan caótico en la presentación de los artículos como firme con el compromiso de entrega”.
Ventura, apunta JJ, era “el gran periodista de Valencia”. “Escribía en periódicos de Madrid, Barcelona… Era el referente del periodismo progresista de la dictadura en Valencia”. Cuando JJ conoce a Ventura, éste había vuelto de su exilio en Francia y Canarias y, por último, el destierro a 100 kilómetros de Valencia tras participar en unos actos de la socialdemocracia, el llamado contubernio de Munich (1962). “Ventura fue el hombre de confianza en Valencia de Dionisio Ridruejo, que era el líder de la socialdemocracia española”, explica el promotor de medios como Diarios de Valencia y Noticias al Día. Tanto Ventura como Ridruejo habían tenido un pasado falangista, pero ambos experimentaron una transición ideológica. La relación con Ridruejo reforzó la vena política de Ventura sin perder un gramo de su frenética actividad periodística.
El caso es que, empeñado en ejercer la profesión de periodista, JJ acaba de la mano de Ventura en Valencia Fruits, que entonces era dirigido por Martí Domínguez, quien había estado al frente de Las Provincias. “Domínguez escribió en Las Provincias algo que no gustó al régimen y lo apartaron para luego repescarlo”, cuenta JJ. Valencia Fruits era un medio de economía agraria. Entre artículo y artículo y tertulias en Dávila, la relación entre ambos fue consolidándose. En 1973 impulsaron los Grups d’Acció i Reflexió Socialista (GARS), que fue el germen del Partit Socialista del País Valencià (PSPV). “Cuando preguntaban, decíamos que leíamos y reflexionamos sobre obras de izquierdas, que no éramos un partido. Realmente, era una pantalla”.
‘El lanzamiento de Publipress’
Antes, Ventura había creado junto con el artista Andreu Alfaro la agencia de publicidad Publipress, que hizo campañas de publicidad para numerosas empresas y entidades. El perfil político de sus promotores no fue obstáculo para que la agencia despegara. “Publipress tuvo a los mejores en cada puesto, por eso los empresarios confiaban en nosotros. Nunca intercambiábamos impresiones políticas con los clientes, porque en la mayoría de los casos era gente de derechas, pero Ventura era muy hábil y un excelente relaciones públicas. La actividad política y periodística la llevábamos desde las oficinas de Publipress, de ahí que nos diéramos cuenta de que estábamos contaminando la agencia, que es la que nos daba de comer. Ventura tuvo la idea de alquilar un piso en la calle Sorni (Valencia) para trasladar allí las reuniones políticas. Nos inventamos el nombre de Intergrup. Por la mañana hacíamos publicidad, y por la tarde política. Todo esto se pudo hacer bajo el amparo de Ventura, que era incombustible. Podía estar escribiendo un artículo en la agencia y mientras atender a todo aquel que entraba a hacerle una consulta. Daba la solución y volvía al artículo, así continuamente”.
Pérez Benlloch recuerda con guasa la transición de los GARS al PSPV: “Hay un momento en que le digo a Ventura: ‘Oye, ¿qué coño es esto de los GARS? Nadie se aclara con el nombre’. Y Ventura dijo: ‘Es verdad’. Fue entonces cuando fundamos el PSPV junto con Mario García Bonafé”. “Hubo un partido socialista valenciano antes, en los años 50, en el que estaba Josep Vicent Marqués y también estaba yo. La realidad es que hubo varias iniciativas, pero desaparecían enseguida”.
Ventura tuvo buenas relaciones con un amplio abanico de profesionales. Políticos, empresarios, sindicalistas… “Como buen periodista era un excelente relaciones públicas. Y además era un bon vivant. Le gustaba mucho la gastronomía y su físico grueso imponía y ayudaba. Era un tipo muy simpático. Menos con la derecha reaccionaria, tuvo relación con casi todo el mundo. Era un icono. En todos los pueblos le conocían. Como no daba abasto para llegar a todos los compromisos que tenía, a veces me enviaba a mí. ‘Chaval, tienes que irte a Barcelona a hablar con este o este otro’. El referente demócrata y europeísta valenciano era Ventura, que además tenía muy buenas relaciones con extranjeros. Ser europeísta en aquella época significaba estar en contra de la dictadura, pero de una manera disimulada, por decirlo de alguna manera”.
JJ lanzó en los años 80 Diario de Valencia, proyecto respaldado y promovido también por Ventura. En el nacimiento del diario fue crucial el apoyo económico de Joaquín Maldonado i Almenar, cuyo capital permitió el despegue del medio. “Maldonado era un hombre de derechas, pero demócrata y moderado. Muy educado. Para que te hagas una idea, fue quien pagó mi fianza de 25.000 euros cuando me metieron en la cárcel en 1975”. JJ formó parte de los ‘10 de Alaquàs’, detenidos cuando la policía irrumpió en una reunión de la Comissió Pro Estatut impulsada por Ventura.
En las gestiones y reuniones para el lanzamiento de Diario de Valencia, Ventura tomó un papel secundario. “No quería tener protagonismo para no comprometer la viabilidad del proyecto. Los socios ponían 10.000 pesetas por acción, que era mucho dinero, y podían echarse atrás si sospechaban de la ideología del diario. Aun así, Ventura estaba muy ilusionado. Quería escribir una columna diaria. Y tuve que tragarme el sapo de decirle que solo escribiría una vez a la semana. Acabó entendiéndolo”.
JJ, a los 88 años cumplidos este mes de junio, recurre a las pausas entre recuerdo y recuerdo. En el recibidor descansa una foto suya con Ventura y Joan Fuster. Es evidente que guarda más que expresa. Alérgico a la tecnología, desempolva de la librería una obra sobre personalidades del País Valencià. “Mira, aquí tienes un buen resumen de la trayectoria de Ventura. La próxima vez te contaré alguna cosa más que nadie, excepto algún otro y yo, sabemos sobre Ventura”.
De acuerdo, maestro. ....