....Vicent Ventura: la seua dimensió política ..Vicent Ventura: su dimensión política....
....Vicent Ventura: la seua dimensió política
Taula redona: Nova política valenciana en la transició.
Dilluns, 10 de juny de 2024. Aula Magna. Centre Cultural de la Nau.
La dimensió política de Vicent Ventura va ser majúscula. Així ho testifiquen i recorden Vicent Garcés, Carles Dolç i Ernest García en una taula redona que està entre els actes commemoratius del centenari del naixement del polític i periodista valencià (1924-1998) a La Nau.
La influència i el pes de Ventura en la política del País València va ser enorme durant el franquisme i la transició. “Ventura era el demòcrata conegut, que no és el mateix que el demòcrata públic”, afirma Ernest García, “perquè les seues activitats eren clandestines”. Professor emèrit de la Universitat de València, García va ser un militant comunista que tingué relació amb Ventura durant vint anys, des de la segona meitat dels anys 60. “El referent de l’antifranquisme al País Valencià va ser Ventura”, assevera García, que referma la seua afirmació amb una anècdota: “En una reunió d’activistes universitaris, a França, en la qual estava Santiago Carrillo, aquest només va fer una pregunta: Què fa Ventura? Carrillo tenia un olfacte especial per a detectar les coses que eren importants, i Ventura era fonamental en aquells anys. Aquesta anècdota és molt significativa del que va ser Ventura en aquells anys, anteriors a la mort de Franco.”
Carles Dolç conegué Ventura a principis dels 70, quan formava part del Moviment Comunista del País Valencià (MCPV). “Tinguí relació amb Ventura com molts altres. Era un personatge molt obert, molt simpàtic. Jo, en els 60, ja sabia qui era Ventura, però possiblement el coneguí en el 72, quan començà a nàixer un moviment d’unitat de les forces democràtiques”. Per a Dolç, arquitecte de professió, Ventura va ser una persona “amable i generosa”. “Era una cosa notòria. Tenia bones relacions amb molta gent: polítics, empresaris, sindicalistes… Fa poc, Vicent Pitarch (filòleg i sociolingüista), escrigué en un article que Ventura era un esperit inquiet, antiautoritari i propens a l’heterodòxia. Crec que és una encertada definició de Pitarch sobre Ventura.”
Per a Dolç, el caràcter exuberant i apassionat de Ventura despertà sentiments enfrontats: “D’una banda, era un personatge molt atractiu, amb molta empatia, simpàtic. Això el va convertir en espècie de líder. Però, al mateix temps, alguns perceberen aquesta exuberància com una falta de serenitat. Fins i tot hi hagué intel·lectuals que tingueren reticències amb Ventura: no el consideraven un intel·lectual. I possiblement tampoc feia falta: era un polític i activista, lliurat a la lluita d’esquerres, i valencianista.”
“Ventura”, diu Dolç, “plantejà bàsicament dues coses: la primera, traure el País Valencià de la seua ambigüitat, és a dir, crear una comunitat social i política que tinguera pes, unitat i força, cosa que encara no hem aconseguit; i la segona, com deia ell mateix: «el meu partit és el de la democràcia, la democràcia real», i això a mi m’encantava.”
Vicent Garcés va tenir relació amb Ventura en dos períodes: des de 1962 fins a 1970 i des de 1975 fins a 1980. “Durant la primera etapa, jo estava en la universitat. Era l’època de les tertúlies, la clandestinitat… Jo estava en el moviment estudiantil. En el 62 es publica Nosaltres els valencians, de Joan Fuster; Raimon comença a cantar. Recorde que Ventura era l’home que creava i organitzava. Estava en tot. Era una lluminària en el desert, o almenys així ho percebia jo.”
Professor universitari i exparlamentari europeu, Garcés, que formà part del PSPV, revela que Ventura s’allunyà de la política després de l’Estatut de Benicàssim de 1981. “Es declarà adversari d’aquests pactes i a partir d’aleshores començà a diluir-se la seua figura polític entre el desengany i la desesperança. Va ser una situació per a la qual ell no havia treballat i amb la qual no estava d’acord.”
..Vicent Ventura: su dimensión política
Mesa redonda Nueva política valenciana en la Transición
Lunes, 10 de junio de 2024. Aula Magna. Centre Cultural La Nau
La dimensión política de Vicent Ventura fue mayúscula. Así lo atestiguan y recuerdan Vicent Garcés, Carles Dolç y Ernest García en una mesa redonda incluida en los actos conmemorativos del centenario del nacimiento del político y periodista valenciano (1924-1998), que tienen lugar en la Nau.
La influencia y peso de Ventura en la política del País Valencia fue enorme durante el franquismo y la transición. “Ventura era el demócrata conocido, que no es lo mismo que el demócrata público”, afirma Ernest García, “porque sus actividades eran clandestinas”. Profesor emérito de la Universitat de València, García fue un militante comunista que tuvo relación con Ventura durante 20 años, desde la segunda mitad de los años 60. “El referente del antifranquismo en el País Valencià fue Ventura”, asevera García, quien avala su afirmación con una anécdota: “En una reunión de activistas universitarios en Francia en la que se encontraba Santiago Carrillo, éste sólo hizo una pregunta: ‘¿Qué hace Ventura?’. Carrillo tenía un olfato especial para detectar las cosas que eran importantes, y Ventura era fundamental en aquellos años. Esta anécdota es muy significativa de lo que supuso Ventura en aquellos años anteriores a la muerte de Franco”.
Carles Dolç, por su parte, conoció a Ventura a principios de los 70, cuando formaba parte del Movimiento Comunista del País Valencià (MCPV). “Tuve relación con Ventura como mucha otra gente. Era un personaje muy abierto, muy simpático. Yo en los 60 ya sabía quién era Ventura, pero posiblemente le conocí en el 72, cuando comenzó un movimiento de unidad de las fuerzas democráticas”. Para Dolç, arquitecto de profesión, Ventura fue una persona “amable y generosa”. “Era algo notorio. Tenía buenas relaciones con mucha gente: políticos, empresarios, sindicalistas… Hace poco, Vicent Pitarch [filólogo y sociolingüista], escribió en un artículo que Ventura era un espíritu inquieto, antiautoritario y propenso a la heterodoxia. Creo que es una acertada definición de Pitarch sobre Ventura”.
Para Dolç, el carácter “exuberante y apasionado” de Ventura despertó sentimientos enfrentados: “Por un lado era una persona muy atractiva, con mucha empatía, simpática. Esto le constituyó en una especie de líder. Pero al mismo tiempo, algunos percibieron esta exuberancia como falta de serenidad. Incluso hubo intelectuales que tuvieron reticencias hacia Ventura; no le consideraban un intelectual. Y posiblemente tampoco hacía falta: era un político y activista, entregado a la lucha de izquierdas y valencianista”.
Ventura, explica Dolç, planteó básicamente dos cosas: “sacar al País Valencià de su ambigüedad, es decir, crear una comunidad social y política que tuviera peso, unidad y fuerza, algo que todavía no hemos conseguido. Y, por otro parte, decía: ‘Mi partido es el de la democracia, la democracia real’, algo que a mí me encantaba”.
Vicent Garcés, por su parte, tuvo relación con Ventura durante dos periodos: desde 1962 hasta 1970 y desde 1975 hasta 1980. “Durante la primera etapa yo estoy en la universidad; era la época de las tertulias, la clandestinidad… Yo estaba en el movimiento estudiantil. En el 62 se publica ‘Nosaltres els valencians’ de Joan Fuster, Raimon empezaba a cantar… Recuerdo que Ventura era el hombre que creaba y organizaba. Estaba en todo. Era una luminaria en el desierto, o por lo menos así lo percibía yo”.
Profesor universitario y exparlamentario europeo, Garcés, que formó parte del PSPV, revela que Ventura se aleja de la política tras el Estatuto de Benicassim de 1981. “Se declaró adversario de esos pactos y a partir de ahí comenzó a diluirse su figura política, entre el desengaño y la desesperanza. Era un escenario para el que él no había trabajado y con el que no estaba de acuerdo”. ....