....Estellés: periodisme en vers ..Estellés: periodismo en verso....

....Estellés: periodisme en vers

Conferència Dominic  Keown

Nord enllà! La dimensió septentrional de Vicent Andrés Estellés

Cicle_Seminari Internacional de Conferències Vicent Andrés Estellés

Dilluns, 3 de juny de 2024_ Aula Magna_Centre Cultural La Nau

  

Vicent Andrés Estellés, va fer periodisme en vers, afirma l’irlandès Dominic Keown, tota una autoritat en l’obra del poeta valencià, la figura del qual commemora la Universitat en el centenari del seu naixement (Burjassot, 1924 - València, 1993). Catedràtic del Fitzwillian College de Cambridge, hispanista i catalanista, Keown ha donat la tercera de les sis conferències del cicle dedicat al millor poeta valencià des d’Ausiàs March, com afirmà Joan Fuster.
Organitzada per Josep Ballester-Roca amb el títol Vicent Andrés Estellés, un dels grans poetes europeus contemporanis, la conferència de Keown aborda la dimensió internacional de l’autor valencià, l’obra del qual estudia, tradueix i divulga des de fa dècades. “Un poeta magnífic, un escriptor que em commou una barbaritat. D’una banda, em desperta una enorme curiositat intel·lectual i, per una altra, una vibració en la musculatura somàtica que produeix un humor, una empatia i una emoció sense parangó.”
Per a Keown, Premi Ramón Llull en 2023, Estellés va ser el “cronista de la vida valenciana de la segona meitat del segle passat”. Un autor “el nivell intel·lectual del qual va ser sorprenent”. Això últim, assevera l’irlandès, “és un aspecte de la poesia d’Estellés que a penes es recalca”. La seua obra, abunda Keown, “reflectí l’actualitat de l’època”. La fascinació del professor irlandès per Estellés s’arma, entre altres aspectes, en l’“inconformisme i la rebel·lia” del valencià, reflectits en la seua obra: “M’encanta la gent contrària a la conjuntura vigent”.
Traductor a l’anglès de l’obra d’Estellés, l’idil·li de Keown amb la literatura catalana, idioma que parla perfectament, té l’origen en la primera vegada que viatjà a Barcelona, on percebé que la situació de Catalunya respecte a Espanya s’assemblava a la relació d’Irlanda amb Anglaterra, amb totes les diferències existents. Keown contà aquesta relació en una classe sobre Ausiàs March que impartí en l’Institut Lluís Vives en 2015.
Segons Manel Perucho, director del Servei  de Llengues de la Universitat de València, “la connexió entre Estellés i Keown és evident”. Per a Perucho, el treball de Keown és una mostra de l’interès que desperta la literatura catalana a l’estranger. “La quantitat de departaments, càtedres i professors que l’estudien i ensenyen és una mostra que forma part de la cultura europea i internacional.”
Ballester-Roca, per la seua banda, considera Estellés un dels poetes més innovadors de la literatura catalana del segle XX.

..Estellés: periodismo en verso

Conferencia Dominic Keown

Nord enllà! La dimensió septentrional de Vicent Andrés Estellés

Ciclo_ Seminario Internacional de conferencias Vicent Andrés Estellés

Lunes, 3 de junio de 2024_Aula Magna_Centre Cultural La Nau

  

Vicent Andrés Estellés hizo “periodismo en verso”, afirma el irlandés Dominic Keown, toda una autoridad en la obra del poeta valenciano, cuya figura conmemora la Universitat en el centenario del nacimiento del autor (Burjassot, 1924-Valencia, 1993). Catedrático de la Fitzwillian College Cambridge, hispanista y catalanista, Keown ha protagonizado la tercera de las seis conferencias del ciclo dedicado al “mejor poeta valenciano desde Ausias March”, como afirmó Joan Fuster.
Organizado por Josep Ballester-Roca y bajo el título ‘Vicent Andrés Estellés, uno de los grandes poetas europeos contemporáneos’, la exposición de Keown aborda la dimensión internacional del autor valenciano, cuya obra estudia, traduce y divulga desde hace décadas. “Un poeta magnífico, un escritor que me conmueve una barbaridad. Por un lado, me despierta una enorme curiosidad intelectual y, por otro, una vibración en la musculatura somática que produce un humor, una empatía y una emoción sin parangón”.
Para Keown, premio Ramón Llull en 2023, Estellés fue el “cronista de la vida valenciana de la segunda mitad del siglo pasado”, un autor “cuyo nivel intelectual fue sorprendente”. Esto último, asevera el irlandés, “es un aspecto de la poesía de Estellés que apenas se recalca”. Su obra, abunda Keown, “reflejó la actualidad de la época”. La fascinación del profesor irlandés por Estellés se arma, entre otros aspectos, en el “inconformismo y rebeldía” del valenciano, reflejados en su obra: “Me encanta la gente contraria a la coyuntura vigente”.
Traductor al inglés de la obra de Estellés, el idilio de Keown con la literatura catalana, idioma que habla perfectamente, tiene su origen en la primera vez que viajó a Barcelona, donde percibió que la situación de Cataluña con respecto a España se asemejaba a la relación de Irlanda con Inglaterra, con todas diferencias existentes. El propio Keown contó esta relación en una clase sobre Ausias March que impartió en el instituto Lluís Vives en 2015.
Según Manel Perucho, director del Servei de Llengues de la Universitat de València, “la conexión entre Estellés y Keown es evidente”. Para Perucho, el trabajo de Keown es una muestra del “interés” que despierta la literatura catalana en el exterior. “La cantidad de departamentos, cátedras y profesores que la estudian y enseñan es una muestra de que forma parte de la cultura europea e internacional”.
Ballester-Roca, entretanto, considera a Estellés uno de los poetas “más innovadores” de la literatura catalana del siglo XX. ....

 

 Link: https://mediauni.uv.es/uvtv/tv_detalle/?TWID=nk1jg5d05cvcupahmuov3fhm3d&Evento_ID=7647